At få et barn med en funktionsnedsættelse eller en kritisk sygdom, griber ind i hele familiens hverdag og fører ofte mange svære følelser og bekymringer med sig. Mange forældre til børn med særlige behov står i en svær situation, hvor de skal finde nye måder at være forældre og familie på. Mange forældre bliver bragt i en krisesituation, hvor de oplever at stå i en ukendt og stressfyldt situation. De har behov for nye handle- og tankemønstre til at kunne håndtere hverdagen med barnet med de udfordringer og problemstillinger den bringer.
Forældre og pårørende kan blive ramt af sorg og smerte, når fremtiden pludselig ser anderledes ud end forventede. For nogle forældre handler sorgen om tabet af det ”normale” eller ”raske” barn.
Mennesker bærer sorg forskelligt og derfor opleves der også ofte forskellige reaktioner på sorg blandt forældre og i en familie. Det kan påvirke forældres selvværd med bl.a. nederlagsfølelse, usikkerhed, skyldfølelse og vrede. Det er energikrævende og en personlig proces, at lære at leve med sin sorg. Det er for mange også en længerevarende proces at bearbejde og komme til accept af, at sit barn er anderledes.
Det er vigtigt at tage hånd om og sætte ord på sine følelser og tanker, for at kunne rumme sit barns udfordringer og eventuel søskendes reaktioner. Mange forældre har en oplevelse af, at omgivelserne ikke altid forstår, hvad det er man som forældre gennemgår - både Her & Nu, men også på den lange bane. Derfor kan det være nødvendigt for forældre at få et fortroligt talerum med en professionel, for bedre at kunne forstå og passe på sig selv samt få nye perspektiver sin situation.