Stepping Stones
I Stepping Stones støtter vi dig til at mestre hverdagen med dit barn med særlige behov. Samtidig møder du andre forældre i samme situation.
Stepping Stones er bygget op omkring en række temaer. Formålet er at give dig viden og strategier til at:
- Øge trivslen i familien.
- Udvikle det positive forældreskab.
- Udvikle og styrke den positive relation mellem dig og dit barn.
- Udvikle realistiske forventninger til dit barn og dig selv som forælder.
- Give dig strategier til at støtte dit barn i at udvikle nye færdigheder.
- Give dig strategier til at deltage i aktiviteter uden for hjemmet med dit barn.
- Give dig strategier til at forebygge og håndtere problemskabende eller bekymrende adfærd hos dit barn.
- Styrke din mestringsfølelse i dit forældreskab.
- Styrke din egenomsorg.
- Styrke forældresamarbejdet.
Det er ikke en forudsætning, at dit barn er under udredning eller har en diagnose. En mistanke herom og et nedsat funktionsniveau, kan være tilstrækkelig henvisningsårsag. Det drejer sig ofte om diagnoser som;
- Autisme.
- ADD/ADHD.
- Udviklingsforstyrrelse af specifikke færdigheder.
- Lettere grad af mental retardering.
- Cerebral Parese.
- Særlige syndromer f.eks. Downs syndrom.
Praktiske informationer om forløbet
Der deltager op til 10 forældrepar i gruppeforløbet. Det er muligt at deltage alene eller sammen med din partner.
Forløbet strækker sig over ca. 10 uger med syv fremmøde sessioner á 3 timers varighed pr. gang og tre telefonsessioner, som er individuelle á 30 minutters varighed pr. gang.
Stepping Stones er manualbasseret og vi følger derfor et fast program med oplæg, gruppearbejde og øvelser. Derudover er der tid til samtaler og erfaringsdeling med de øvrige forældre samt mulighed for at udveksle idéer med hinanden. Du modtager en arbejdsbog, som danner grundlag for programmet. Mellem sessionerne får du mulighed for at afprøve de strategier, som du finder mest relevante i forhold til dig og dit barn.
Gruppeforløbet faciliteres af to medarbejdere fra Vejledningen, som er certificerede Stepping Stones praktikere.
Tid og sted
Stepping Stones foregår på Brændgårdvej 99 og afholdes på hverdage henholdsvis som formiddagshold i tidsrummet kl. 8.30-11.30 og eftermiddagshold i tidsrummet kl. 15-18.
I Herning Kommune har vi en forventning om, at I prioriterer jeres møder.
Stepping Stones Udvidet
Når du har gennemført et Stepping Stones forældregruppeforløb, har du mulighed for at blive henvist til et Stepping Stones udvidet forløb – hvis du fortsat oplever behov for vejledning.
Et udvidet Stepping Stones forløb er på tre sessioner, hvor du modtager individuel vejledning. Forløbet bygger videre på strategierne fra Stepping Stones gruppeforløbet. Det er muligt at deltage alene eller sammen som forældre.
Hvad er Stepping Stones Triple P?
Stepping Stones Triple P er et australsk familieprogram for forældre til børn med særlige behov fra Parenting and Family Support Centre i Australien. Triple P står for Positive Parenting Programme.
Stepping Stones Triple P understøtter et fokus på tidlige forebyggende indsatser. Programmet er udbredt over hele verden. I Danmark har 17 kommuner Stepping Stones som en del af deres tilbud. Udbredelsen af Stepping Stones i Danmark er sket via Socialstyrelsens Udviklings- og Investeringsprogram (UIP) fra 2016-2021.
Resultater fra Danmark viser, at indsatsen virker. Forældre, der har modtaget Stepping Stones som indsats, oplever bl.a. et fald i stressniveau, og de er blevet bedre til at mestre deres forældrerolle og familieliv med et barn med særlige behov. Mange forældre er mere tilfredse i forældrerollen og føler sig mere som kompetente forældre. Forældrene – og særligt fædrene – føler sig mindre stressede og oplever, at de trives bedre, efter at de har deltaget i Stepping Stones. Derudover oplever de, at forældresamarbejdet styrkes og familiens generelle situation er forbedret.
Kontakt os
Funktionsleder
Anders Holst Jonassen
Mobil: 51321176
Send e-mail til anders.jonassen@herning.dk
Vi anbefaler brug af sikker mail, hvis din besked indeholder personlige eller følsomme oplysninger.